Létrejött az első Önkéntes Katasztrófavédelmi Mentőalakulat

 

Példátlan összefogás eredményeként alakult meg a Váci „Naszály” Önkéntes Katasztrófavédelmi Mentőalakulat, civilek és szakmabeliek álltak össze, hogy ott segítsenek, ahol arra valóban szükség van. A kezdeményezés országos szinten egyedülálló, ám várhatóan a jövőben több hasonló csoport is alakul.
 
A Mentőalakulat célja, hogy természeti csapás esetén a képzett munkatársak segítséget nyújthassanak a rászorulóknak, hiszen – ahogyan azt a 2013. évi hatalmas árvíz is bebizonyította – előfordul olyan helyzet, amikor minden egyes dolgos kézre hatalmas szükség van. A Mentőalakulat önkéntesei többek közt szakszerű támogatást nyújtanak egy esetleges kitelepítés alkalmával, növelik a munkálatok hatékonyságát, őrzik, felügyelik a katasztrófa sújtotta területeket.  
 
Az ünnepélyes megalakulás helyszínéül a sződligeti Viktor Speciális Otthon szolgált, ahol a mentőcsoport munkatársai, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság berendelt állománya, a helyi tűzoltó parancsnokság és a Katasztrófavédelmi Kirendeltség állománya, Vác Járási Hivatal vezetője, Sződliget község polgármestere, a helyi általános iskola igazgatója és az otthon dolgozói együttesen vettek részt a rendszerbeállító gyakorlaton. A csoport tagjai közt egyaránt találhatók orvosok, ápolók, katasztrófavédelmi szakemberek és pszichológusok, továbbá speciális gépjárművekkel rendelkező önkéntesek is jelentkeztek, akik a nehéz terepen is segítséget tudnak nyújtani a bajbajutottaknak.
 
A kezdeményezés országos szinten egyedülálló, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság követésre méltónak nevezte, így várható, hogy a jövőben több önkéntes csoport is megalakul.