Nyílt nap a gyerekek szájából

 

Helyi gyerekek látogatták meg egy napos szeptemberi délutánon a pilisvörösvári Speciális Otthon lakóit, hogy testközelből is megtapasztalhassák, hogyan zajlanak a fogyatékkal élő emberek mindennapjai. Rendhagyó nyílt nap volt ez, órákon keresztül együtt játszottak a szabadban: célba dobtak, golfoztak, kifestőztek, táncoltak. Aztán az élményekről elbeszélgettek a tanárukkal.
 
A Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola már évek óta kapcsolatban áll az intézménnyel, a közös programok és foglalkozások sikeresnek bizonyulnak. Bárdosné Salgó Edit gyógypedagógust idézve, az elültetett mag termőre fordult. Eredményes, ha a gyerekek már kiskorban találkoznak a sérült emberekkel, könnyebbé teszi a későbbi elfogadást.
 
A játékos, vidám ismerkedést követően a tanárnő beszélgetett a negyedik osztályos napközisekkel, Alexandrával, Deisával és Olindával. A gyerekek lelkesen meséltek élményeikről.
 
 
– Gyerekek! Pénteken délután egy különleges helyre megyünk! Meghívást kaptunk a pilisvörösvári Speciális Otthontól Mosoly Délután rendezvényükre – mondta Ági néni.
– Én már jártam ott, – vágta rá Olinda. – Tavaly is volt egy rendezvény, az volt a neve, hogy Kitárt kapuk. Képzeljétek, tényleg kitárták a kapukat, bárki bemehetett az udvarba, és részt vehetett a játékokban!
– Elérkezett a szeptember harmadik pénteki napja, a délelőtti órák után ebéd, pici játék, majd indulás, mert kezdődnek a programok az otthonban. Megérkeztünk a csoportunkkal, szeretettel és lufikkal vártak minket. Iskolatársaink (az 1. b és az SNI tagozat tanulói) már felkészültek a szereplésre. Ezeket a kedves dalokat mi is tanultuk, így együtt énekeltünk a kicsikkel. Milyen bátrak voltak!
– Amikor a műsor véget ért, 9 állomáson vártak bennünket az intézet dolgozói érdekes feladatokkal. Játék közben összeismerkedtünk a ház lakóival, bejártuk az egész kertet, még egy fára is felmásztunk. Amikor kipróbáltunk minden játékot, éppen megtelt menetlevelünk jelzésekkel, pecsétekkel. Már szaladtunk is a beváltóhelyhez, ahol ajándékokat kaptunk attól függően, hogy hány helyszínen teljesítettük a feladatokat. Remek szórakozás volt a horgászás, a golf, a célba dobálás babzsákkal, a lufiütögető, a kirakó, a színező, a totó, a kugli. Hű, mennyi ajándék volt! A gyűjtött pontokat beváltottuk filctollra, füzetre, könyvjelzőre. Kaptunk mágneses noteszt is, valaki még nem is látott ilyet.
– Nagyon szépen sütött a nap, meg is szomjaztunk, de megkínáltak minket finom üdítővel és ásványvízzel. Aztán egyszer csak megszólalt a zene, és két szépruhás néptáncos néni és bácsi érkezett. Kezdődött a tánc. Először bemutatták a lépéseket, majd mindannyian beálltunk a tánckörbe. Remekül szórakoztunk, közösen táncoltunk mindannyian, akik csak ott voltunk. A táncosok, a ház lakói, és mi, a vendégek is. Nagyon jól éreztük magunkat, szívesen eljönnénk jövőre is, elhívjuk a többi gyereket is az iskolából.