Kerékpárosoktól hemzsegett Nagykőrös

 Tizenharmadik alkalommal került megrendezésre a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, a Kőris Otthon és a Napsugár Sportegyesület közös szervezésű kerékpárversenye, ahol értelmi sérült sportolók mérték össze erejüket 5 és 10 kilométeres távokon. A versenynek hagyományosan Nagykőrös városa adott otthont, ahol minden évben szeretettel várják a résztvevőket az ország minden tájáról.

Az idei évben 8 csapat és 40 versenyző vett részt az országos megmérettetésen, hatalmas elszántsággal rótták a kilométereket. A szombati napon a rossz időjárás miatt sajnos elmaradtak a rövidtávú versenyek, a szakág-vezetés az előző napi teljesítmény alapján hirdetett eredményt. Az érdeklődők ismét valóságban tapasztalhatták meg a Magyar Speciális Olimpia egyik alappillérét képező eszméjét: engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran.”


 
 
A Magyar Speciális Olimpia Szövetségről röviden:
 
Hazánkban mintegy 300.000 értelmi fogyatékossággal élő ember számára az egyik legfontosabb cselekvési lehetőség a sport. Állapotuk miatt azonban igen kevés lehetőség kínálkozik arra, hogy az ép emberekkel azonos körülmények között részesülhessenek a mozgás és a sport minden áldásában.
 
Elsősorban a társadalmi hátrányok megszüntetése és a sport értékeinek hasznosítására csatlakozott Magyarország a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetséghez.
 
A mozgalom célja az, hogy bemutassa a társadalomnak: ezek az emberek saját munkájuk, szorgalmuk és kitartásuk révén nagyszerű teljesítményekre képesek. A Speciális Olimpia versenyszervezési rendszere lehetővé teszi, hogy minden sportoló teljesítményével sikert és megbecsülést szerezzen önmagának és környezetének. A mozgalom a sportot, mint eszközt igyekszik felhasználni az értelmi fogyatékossággal élők társadalomba való beilleszkedésének elősegítéséhez, a társadalmi szemléletváltás megvalósításához és az integráció erősítéséhez.
 
Forrás: Magyar Speciális Olimpia Szövetség, http://specialolympics.hu