Megújult a Kőris Otthon

A magyar települések, közösségek és intézmények külföldi kapcsolatai ékes ellenpéldái azoknak a méltatlan támadásoknak, melyeket az utóbbi időben az Európai Unió hivatalos fórumai intéztek Magyarországgal szemben - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára, Soltész Miklós.

Soltész Miklós a Kőris Otthon felújított idősotthonának átadó ünnepségén rámutatott, hogy az intézmény fejlesztése nem történhetett volna meg azok nélkül a német és holland támogatók nélkül, akik immár két évtizede segítik a létesítmény lakóit és dolgozóit, ugyanis Nagykőrös a központi régióhoz tartozó településként nem részesülhetett abból a 7 milliárd forintból, amely az elmúlt időszakban uniós és hazai forrásból ilyen és hasonló beruházások finanszírozására állt rendelkezésre Magyarországon.

„A magyar települések, közösségek és intézmények, köztük a Kőris Otthon külföldi kapcsolatai tökéletes ellenpéldái azoknak a méltatlan támadásoknak, melyeket az utóbbi időben az Európai Unió hivatalos fórumai intéztek Magyarországgal szemben” – fogalmazott. A szociális és családügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy ahogyan egy család, úgy egy nemzet és a közösségek életében is fontosak az ünnepek, miként az is, hogy akik idős és sérült embertársainkért áldozatot hoznak, ne csak a feladatok részesévé, de az azok megvalósítását követő ünnepek ünnepeltjeivé is váljanak. Soltész Miklós beszédében elmondta: biztos benne, hogy a támogatók önzetlen szerepvállalása e nagy munkában megtérül majd, hiszen az adakozás az adakozónak is jutalom.
 
Pintér Judit, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője szintén köszönetét fejezte ki a hazai és külföldi támogatóknak. A főigazgató asszony hangsúlyozta, hogy nagy szükség volt az otthon felújítására, hiszen a bentlakó idős emberek jelentős része otthonaként tekint az intézményre, továbbá a gondozóktól és az ápoltaktól kapja meg a családi gondoskodást, légkört.

Dr. Czira Szabolcs, a település polgármestere a rendezvényen arról beszélt, hogy vannak élethelyzetek, melyeket megélve kizárólag embertársainkra számíthatunk. Az erkölcsi értékek és a rend helyreállításával immár újra megtapasztalható az emberség, a felelősségvállalás és az önzetlenség Magyarországon – tette hozzá.
 
A Kőris Otthon idősotthona mintegy 30 millió forintból újult meg, melyből 50 ezer eurónyi volt a külföldi támogatás. Az önkormányzat, a segítők és az intézmény tervei között a későbbiekben egy új épületszárny kialakítása is szerepel.
(MTI alapján)
 
A megnyitón készült fényképeket megtekintheti a galériában, az alábbi fájl pedig az intézményt mutatja be a felújítás előtt és után.